Ogród Botaniczny w Łodzi

Aktualnie warto zobaczyć

  1. Hortensje (Hydrangea sp.) - krzewy różnej wysokości, rzadko niewielkie drzewa lub pnącza. Najbardziej popularne to: Hortensja krzaczasta Hydrangea arborescens – krzew o kwiatach białych zebranych w płaskich baldachogronach (odmiany ‘Annabelle’, ‘Pink Annabelle’ i ‘Incrediball’) o bardzo dużych, kulistych kwiatostanach, Hortensja ogrodowa Hydrangea macrophylla – krzew o wysokości do 1 m, o zielonych, błyszczących, grubo piłkowanych liściach. Kwiaty w zależności od pH gleby i odmiany mogą być różowe, niebieskie lub białe, Hortensja wiechowata (bukietowa) Hydrangea paniculata – krzew lub małe drzewo o białych, różowiejących i czerwieniejących w miarę przekwitania kwiatach zebranych w wiechowate kwiatostany.
  2. Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) – roślina wieloletnia należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest chętnie sadzona w ogrodach jako roślina i lecznicza. Surowiec zielarski używany w leczeniu przeziębień, wzmacnianiu odporności organizmu. Od wieków Indianie wykorzystywali ziele jeżówki również jako panaceum na ukąszenia węży. Jest również rośliną nektarodajną, chętnie odwiedzaną przez owady, głównie motyle. Gatunek bardzo pożądany w ogrodach ze względu to, że jest bardzo rzadko atakowany przez szkodniki i choroby roślinne.
  3. Rodgersja kasztanowcolistna (Rodgersia aesculifolia) – bylina z rodziny skalnicowatych. Naturalnie występuje w górskich obszarach Chin. Jej sztywne, skórzaste liście przypominają liście kasztanowca. Uprawiana jako roślina ozdobna, dobrze znosi duże zacienienie.
  4. Cyprysik nutkajski (Cupressus nootkatensis) – drzewo z rodziny cyprysowatych. Naturalnie rośnie wzdłuż wybrzeża Oceanu Spokojnego w Ameryce Północnej. W Europie często sadzone jako drzewo ozdobne od połowy XIX wieku. Gatunek długowieczny, często dożywający nawet do 700 lat.
  5. Kasztan jadalny (Castanea sativa) – gatunek drzewa z rodziny bukowatych, naturalnie występuje w rejonach Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W okresie lipca/ sierpnia pojawiają się już zielone, kolczaste orzechy. Na jesieni kolczaste okrywy pękają, i uwidaczniają się brązowe kasztany. Kasztany mogą być spożywane po upieczeniu. Na Węgrzech Słowacji robi się z nich masę kasztanową, która dodawana jest do wielu wyrobów cukierniczych. W Niemczech przysmakiem jest zupa kasztanowa.
  6. Budleja (Buddleja sp.) rodzaj roślin obejmujący ponad 140 gatunków. Naturalnie występują w obu Amerykach, Azji, południowej Afryce. Budleje często są określane mianem motylich krzewów, ze względu na dużą ilość nektaru w kwiatach, dzięki czemu jest to roślina niezwykle często odwiedzana przez motyle.
Fb Ogrodu
Fb Palmiarni