Aktualnie warto zobaczyć
- Hortensje (Hydrangea L.) to popularne ogrodowe krzewy dekoracyjne z rodziny hortensjowatych (Hydrangeaceae) o dużych liściach i białych, różowych lub niebieskich kwiatach zebranych w obfite wiechowate kwiatostany – płaskie, wypukłe, stożkowate, do prawie kulistych. Rodzaj obejmuje 78 gatunków pochodzących z południowo-wschodniej Azji i Ameryki Północnej. W Ogrodzie Botanicznym rosną liczne ozdobne kultywary hortensji bukietowej (Hydrangea paniculata Siebold) o kwiatostanach stożkowatego kształtu i hortensji krzewiastej (Hydrangea arborescens L.) o mniej lub bardziej kulistych kwiatostanach, a także hortensje ogrodowe (Hydrangea macrophylla (Thunb.) Ser.), hortensje dębolistne (Hydrangea quercifolia W.Bartram), hortensje kosmate (Hydrangea aspera Buch.-Ham. ex D.Don) oraz inne. Hortensje kwitną od lata do jesieni. Preferują półcieniste stanowiska i kwaśną glebę.
- Ognik szkarłatny (Pyracantha coccinea) – krzew zimozielony z rodziny różowatych, o długo utrzymujących się charakterystycznych żółtych bądź czerwonych owocach, od których barwy ma swoją nazwę – są one jednak niejadalne i po zjedzeniu mogą wystąpić bóle brzucha. Ze względu na nie jest często wykorzystywana jako roślina ozdobna. Dobrze znosi też trudne warunki terenowe i atmosferyczne.
- Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.) to długowieczne drzewo z rodziny bukowatych (Fagaceae), naturalnie występujące w Azji Mniejszej. Od starożytności był szeroko uprawiany w rejonie śródziemnomorskim oraz na południu i zachodzie Europy dla jadalnych owoców, zwanych kasztanami. Już latem wśród atrakcyjnych, skórzastych, błyszczących liści widoczne są na drzewie dojrzewające owoce w zielonych, kolczastych okrywach. W październiku i listopadzie okrywy pękają i uwalniają się brązowe kasztany. Kasztany mogą być spożywane po upieczeniu lub ugotowaniu. Są smaczne, pożywne i mają wysoką wartość odżywczą. Na Węgrzech i Słowacji robi się z nich masę kasztanową, która dodawana jest do różnych wyrobów cukierniczych. W Niemczech przysmakiem jest zupa kasztanowa, serwowana w wersji na słodko lub na słono.
- Róże (Rosa L.) to krzewy z rodziny różowatych (Rosaceae) o atrakcyjnych, zwykle pachnących kwiatach i kolczastych pędach. Znanych jest wiele gatunków róż, występujących na rozległych przestrzeniach półkuli północnej. Róże są roślinami leczniczymi i jadalnymi – wykorzystuje się płatki róż i mięsiste hypancja otaczające owoce, które są naturalną multiwitaminą. Stanowią źródło olejku różanego wykorzystywanego w przemyśle perfumeryjnym, ale przede wszystkim cenione są od stuleci jako rośliny ozdobne. Róża uważana jest powszechnie za „królową” kwiatów. W ogrodach uprawia się wiele odmian uprawnych i mieszańców międzygatunkowych, w wielu wariantach kolorystycznych, z których każda posiada unikatowe cechy. Róże odgrywają też dużą rolę w różnych dziedzinach życia i działalności ludzkiej: w literaturze, sztuce, zdobnictwie, architekturze, heraldyce, symbolice i obrzędowości.
- Cis pospolity (Taxus baccata) – wiecznie zielony gatunek drzewa bądź krzewu iglastego z rodziny cisowatych. Wyjątkowo długowieczna, potrafiąca osiągać wiek ponad tysiąca lat. Niegdyś intensywnie wykorzystywany i wyeksploatowany ze względu na bardzo cenne drewno o szerokim zastosowaniu, obecnie w ekspansji jako gatunek, który jako pierwszy w Polsce został objęty ochroną. Każda część tego drzewa jest trująca z wyjątkiem czerwonych osnówek otaczających trujące nasionko.