Aktualnie warto zobaczyć

  1. Tunbergia mysorska (Thumbergia mysorensis)

Pochodzi z południowych Indii, jednak uprawiana jest w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Nazwa gatunkowa pochodzi od miasta Mysore (Indie). Roślina wieloletnia o pnącym, wijącym się pokroju. W naturalnym środowisku pędy osiągają do 10 m wysokości. Kwiaty zebrane są w zwisających kwiatostanach, które mogą mieć nawet 90 cm długości. Rurkowate kwiaty mają koronę i podstawę wywiniętą do tyłu, a płatki są w intensywnie żółtym kolorze. Wszystko to jest przystosowaniem do zapylania przez ptaki - głównie kolibry, które wabi słodki zapach nektaru.

  1. Kariota łagodna (Caryota mitis)

Pochodzi z południowej Azji (Indonezja, Filipiny) i Indii, ale uprawiana jest w wielu krajach świata. Potocznie nazywana „rybim ogonem” ze względu na kształt liści. Uprawiana przede wszystkim jako roślina ozdobna na obszarach o tropikalnym klimacie. W Polsce jako roślina pokojowa w donicy.

  1. Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao)

Jedną z najważniejszych roślin użytkowych tropików jest kakaowiec właściwy (Theobroma cacao). Pochodzi z deszczowych lasów równikowych Ameryki Południowej, jednak obecnie jest szeroko rozpowszechniony w uprawie - największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Kwitnie w charakterystyczny sposób - kwiaty wyrastają w pęczkach bezpośrednio z pnia i konarów. Takie zjawisko nazywa się kauliflorią. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się proszek kakaowy (potocznie nazywany kakao) oraz masło kakaowe. Znaczenie tego gatunku w pełni oddaje jego nazwa rodzajowa pochodząca od greckich słów: theos – bóg, broma – jedzenie. Różowa czekolada (ruby chocolate), inaczej rubinowa czekolada, wbrew pozorom jest całkowicie naturalna. Swoją światową premierę miała w 2017 r. w Szanghaju, a do sprzedaży trafiła na początku 2018 r. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, nie zawiera żadnych barwników. Wykonana jest wyłącznie z naturalnych surowców.

  1. Bananowiec (Musa)

Ogromna bylina pochodząca ze strefy międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii o liściach na długich, twardych ogonkach liściowych, które tworzą nibypień, a pod ziemią znajduje się silne kłącze, z którego wyrasta krótka łodyga. Owoce bananowców występujących w naturze posiadają wiele pestek, przez co nie nadają się do spożycia. Wyjątkiem jest banan zwyczajny, nazywany jadalnym (Musa paradisiaca), którego owoce są pozbawione pestek. Gatunek ten prawdopodobnie jest krzyżówką dwóch innych – M. acuminata oraz M. balbisiana.

  1. Mandarynka (Citrus reticulata)

Należy do rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, jednak uprawiana jest na całym świecie w krajach o ciepłym klimacie. Jest ro duży krzew lub małe drzewo, dorastające do 8 m wysokości. Kwiaty ułożone w niewielkich pęczkach, o koronie koloru białego. Owoce drzewek dziko rosnących mają nieprzyjemny zapach i bardzo dużo pestek. Skórka owocu łatwo odchodzi do miąższu.

  1. Funkia (Hosta)

Rodzaj roślin z rodziny szparagowatych (Asparagaceae), liczący około 20 gatunków roślin zielnych pochodzących z Azji Wschodniej - Japonii, Chin, Korei i Rosji. Nazwa naukowa została nadana na cześć Nicolausa Hosta (1761-1834), austriackiego botanika i lekarza cesarza Franciszka II Habsburga. Największym atutem tej rośliny są ozdobne liście, które mogą przybierać najróżniejsze kolory, wzory, kształty oraz wielkość. Niektóre gatunki są tradycyjnie stosowane w leczeniu różnych chorób, w tym zapalenia sutka, zapalenia ucha, zapalenia gardła i krtani, zapalenia cewki moczowej, bolesnego miesiączkowania i ukąszenia węży.

  1. Zawilec pajęczynowaty (Anemone tomentosa)

Atrakcyjna bylina charakteryzująca się dużymi, ciekawymi kwiatami w różowym kolorze, osiągająca wzrost do 90 cm. Kwitnie dość późno, bo od sierpnia do października. Rośliny te najlepiej rosną w cieniu i półcieniu, np. pod koronami drzew. Preferuje gleby żyzne i przepuszczalne.

  1.   Hortensja (Hydrangea)

Rodzaj niewysokich krzewów z rodziny hortensjowatych (Hydrangeaceae), obejmujący 78 gatunków. Występują w południowo-wschodniej Azji oraz na kontynentach amerykańskich - we wschodniej i środkowej części USA, w Ameryce Środkowej oraz w północno-zachodniej części Ameryki Południowej. W naturze rosną w lasach i na skalistych stokach oraz wzdłuż wybrzeży. Kwiaty rozwijają się latem (kwitną od czerwca do września), a często po przekwitnięciu utrzymują się zaschnięte przez zimę. Mają kuliste kwiatostany o barwie różowej, czerwonej lub niebieskawej. Ich zabarwienie zależy od odczynu gleby. Liczne gatunki i odmiany hortensji uprawiane są jako rośliny ozdobne. Inną ich zaletą jest to, że wśród tych roślin nie ma inwazyjnych – dziczejących z upraw i wnikających do ekosystemów poza ich naturalnymi zasięgami.

  1. Kasztan jadalny (Castanea sativa)

Kiedyś gatunek występujący wyłącznie na południe od Alp, jednak został rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej i Słowacji. Obecnie rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce rośnie głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Lokalnie występować mogą populacje zadomowione, znajdujące się poza uprawą. Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych i mięs. W Niemczech jada się chętnie zupę kasztanową.

  1. Jeżówka (Echinacea)

Rodzaj roślin należący do rodziny astrowatych (Asteraceae). Należy do niego 9 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej. Rosnące rośliny tworzą kępy z wzniesionych pędów. Posiadają grube, jadalne korzenie. Gatunki uprawiane jako rośliny ozdobne są odporne na mróz. Nadają się na rabaty i kwiat cięty. Wymagają stanowiska w pełnym słońcu i żyznej gleby.

  1. Budleja Dawida (Buddleja davidii)

Potocznie nazywany także motylim krzewem, ponieważ słodkim zapachem kwiatów wabi motyle wielu gatunków. Pochodzi z Chin i Japonii, jednak jest szeroko rozpowszechniony w uprawie na całym świecie. Kiedyś wykorzystywana była w medycynie tradycyjnej - różne odmiany znane były na całym świecie oraz wykorzystywane do leczenia takich dolegliwości jak reumatyzm, biegunki, krwotoki czy schorzenia wątroby.

  1. Roztrzeplin wiechowaty (Koelreuteria paniculata)

Rodzajowa nazwa naukowa została nadana na cześć niemieckiego przyrodnika Josefa Gottlieba Koelretera. Efektywne, rozłożyste małe drzewo lub krzew z Dalekiego Wschodu o niezwykłych walorach ozdobnych. Uprawiany ze względu na swoje obfite i długie kwitnienie. W Japonii z nasion roztrzeplinu produkuje się różańce.

Fb Ogrodu
Fb Palmiarni