Ramen Festival 2020 – największe święto ramenu w nowej odsłonie

10 jesiennych dni, prawie 20 rozgrzewających ramenów i przeszło 30 lokali. Już za chwilę rozpocznie się Ramen Festival 2020, największe święto miłośników tego japońskiego dania. W tym roku organizatorzy, Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń, realizują je w nowej dowozowej formie, a łódzcy smakosze do misek z ulubionym daniem zasiądą we własnych domach.

Od 20 do 29 listopada Łódź zmieni się w polską stolicę ramenu. Piąta edycja wydarzenia realizowana jest we współpracy z firmami Bidfood Farutex, Azja na Talerzu oraz Pangolin Shop – i w tym roku ze względu na aktualne obostrzenia, odbędzie się w wersji online.

– Od sześciu lat organizujemy w Łodzi festiwale kulinarne i nawet pandemia nas nie powstrzyma! Podczas pierwszego gastronomicznego lockdownu zorganizowałyśmy Burger Fest i Festiwal Azjatycki w formule z dostawą i oba sprawdziły się super. Teraz pora na ramen, który w Łodzi ma duże grono zagorzałych miłośników! Co roku impreza bije rekordy popularności, wierzymy wiec, że nowa „wynosowa” formuła wcale jej nie zaszkodzi – śmieje się Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

W trakcie listopadowego festiwalu, przeszło 30 lokali z Łodzi i okolic przygotuje swoje popisowe, autorskie wersje japońskiego ramenu. Wszystkie dania dostępne będą na wynos i w dostawie, której obszar sięgać będzie nawet poza granice miasta. Z tego powodu ramen serwowany będzie w trochę innej formie niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni.

– Zależy nam na tym, by danie jak najlepiej smakowało w domach naszych gości. Dlatego dodatki i bulion dostarczamy oddzielnie, do samodzielnego podgrzania i połączenia na talerzu. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić idealną sprężystość makaronu – opowiada Bartek Goliński z House of Sushi. Żeby ułatwić łodzianom zamawianie z lokali, na stronie obok dokładnych opisów pojawią się informacje o dostawach, jej kosztach i zasięgu.

Chociaż ramen kojarzy się przede wszystkim z miską gorącej zupy, tak naprawdę danie to zbudowane jest wokół specjalnego rodzaju makaronu i to od niego bierze swoją nazwę.

– Reszta to już fantazja szefa kuchni! Najczęściej do misek trafia jeszcze aromatyczny wywar i różne dodatki, głównie mięsa i warzywa. Łódzkie restauracje co roku podchodzą do tematu bardzo kreatywnie i w ciągu pięciu edycji Ramen Festivalu nie spróbowałyśmy jeszcze dwóch takich samych dań – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi.

Równie mocno zaskakują tegoroczne propozycje, wśród których znalazła się np. wegańska propozycja z dynią na trzy sposoby (w tym kiszoną!), mięsny ramen z suszoną smażoną karkówką, rybny z ośmiornicą, krewetkami, kalmarami i czarnym makaronem, aromatyczna zupa w przyprawami w stylu hinduskim, czy wegańska opcja z tare na bazie tahini, masła orzechowego i ajwaru. Z prawie 20 dostępnych, 7 będzie w wersji roślinnej.

Festiwalowi towarzyszą dodatkowe atrakcje, również w wersji online. Warsztaty z przygotowywania ramenu w domu poprowadzi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi, a dla największych fanów tego dania przygotowano wyjątkowe pamiątki. Dzięki współpracy z łódzkim Pangolin Shop, powstał plakat festiwalowy zaprojektowany przez Tomka Kaczkowskiego – dostępny do kupienia w Pangolinie oraz sklepie internetowym Jemy w Łodzi. Specjalne paczki produktów od firmy Azja na Talerzu pomogą za to samodzielnie przygotować w domu ramen idealny. W trakcie wydarzenia odbędzie się również konkurs, w którym do zdobycie będą tematyczne nagrody. Zapraszamy!

www.jemywlodzi.pl 

Ramen Festival 2020 – festiwalowe lokale i rameny:

Galante Restauracja (Aleksandrów Łódzki, ul. Pabianicka 31)

Ramen z owoców morza z czarnym alkalicznym makaronem własnej produkcji, ośmiornicą, krewetkami, kalmarami, surowym łososiem, jajkiem, szczypiorem, marchewką, grzybami shiitake i pak choi
Cena: duży 38 zł (700 ml) / mały 21 zł (400 ml)

Ramen wegański z wędzonym tofu i alkalicznym makaronem własnej produkcji, grzybami enoki, shimeji i shiitake, marynowaną rzepą, marchewką, pak choi, edamame, szczypiorem i glonami nori
Cena: duży 34 zł (700 ml) / mały 19 zł (400 ml)

Zamówienia: 535 951 111
Obszar dostawy: Aleksandrów Łódzki, Łódź (do ul. Szczecińskiej)
Koszt dostawy: Aleksandrów Łódzki – 4 zł, Łódź – 5-10 zł

Hashtag Sushi (ul. Piotrkowska 115, ul. Rentowna 19, ul. Wyszyńskiego 67, ul. Zgierska 69)

Ramen z bulionen jagnięco-warzywnym, combrem jagnięcym z kością, makaronem ramen, jajkiem, pak choi, grzybami shiitake, słupkami z marchewki, szczypiorem i sezamem.

Cena: 32 zł
Zamówienia: www.hashtagsushi.pl, telefonicznie w danym lokalu
Obszar dostawy: cała Łódź
Koszt dostawy: bezpłatna

Restauracja HOT (ul. Kilińskiego 115)

Pumpkin Ramen z bulionem wołowym z nutą yellow curry i mieszanką przypraw garam masala, grillowaną dynią i wieprzowiną tandoori.

Cena: 29 zł (500 ml)
Zamówienia: www.hotwokpot.pl, 530 155 555
Obszar dostawy: do 7 km
Koszt dostawy: 12 zł

House of Sushi (ul. Piotrkowska 89 i ul. Pomorska 602)

Miso Ramen z bulionem na 4 rodzajach miso, suszoną smażoną karkówką, marynowanym jajkiem ajitsuke, ostrą marynowaną marchewką i edamame

Cena: 29 zł (700 ml)
Zamówienia: 42 674 00 40 (ul. Piotrkowska), 730 310 055 (ul. Pomorska)
Obszar dostawy: cała Łódź i obrzeża
Koszt dostawy: 5-15 zł (ul. Piotrkowska), 3-15 zł (ul. Pomorska)

Kaminari Sushi (ul. Piotrkowska 79)

Vege Mushroom Miso Ramen z kremowym, grzybowo-warzywnym bulionem, tare na bazie pasty miso i tahini, makaronem ramen, boczniakiem w tempurze, duszonymi grzybami shiitake, kiełkami, szczypiorem, papryką, kukurydzą i sezamem

Cena: 32 zł (650 ml)
Zamówienia: www.kaminarisushi.pl, 574 217 610
Obszar dostawy: do 10 km
Koszt dostawy: 7-10 zł

Plantacja (tylko z dostawą)

Ramen Kosi Mazaki z tare na bazie tahini, masła orzechowego i ajwaru, domowym makaronem, wegańskim jajkiem, marynowaną rzodkiewką, wegańskim tatarem z suszonych pomidorów i szczypiorem

Cena: 30 zł (500 ml bulionu + dodatki)
Zamówienia: plantacja.deligoo.pl/restaurants/plantacja, 504 918 831
Obszar dostawy: do 7 km
Koszt dostawy: 5-10 zł

Ramenownia (ul. Piotrkowska 89)

Kamo Truffle Shoyu z bulionem na bazie kaczki, shoyu tare, piersią z kaczki sous vide, olejem truflowym, ajitsuke tamago, menma, puree truflowym i marynowanymi grzybami shiitake

Cena: 31 zł (350 ml bulionu + makaron i dodatki)       
Zamówienia: 502 313 703
Obszar dostawy: cała Łódź i obrzeża
Koszt dostawy: 5-15 zł

Sushi Kushi (ul. Nastrojowa 41a, ul. Śląska 54, ul. Kusocińskiego 65, ul. Roosevelta 7, ul. Rojna 94, ul. Jagiellonki 4)

Miso Ramen z łagodnym bulionem mięsnym, miso, smażoną wołowiną, makaronem, jajkiem, szczypiorkiem oraz karmelizowaną marchewką i porem

Cena: 25 zł (500 ml)
Zamówienia: www.sushikushi.com oraz telefonicznie w poszczególnych lokalach
Obszar dostawy: cała Łódź
Koszt dostawy: 6-20 zł

Sushi Smaki Centrum (al. Kościuszki 93)

Beef Jerky Ramen z wołowym bulionem, dojrzewającą polędwicą wołową, warzywami z woka, makaronem, jajkiem i edamame

Cena: 29 zł (750 ml)
Zamówienia: 514 824 242
Obszar dostawy: cała Łódź i obrzeża
Koszt dostawy: 3-30 zł

Sushi Zone (Pabianice, ul. Grobelna 8)

Curry Ramen z bulionem na kościach wieprzowo-wołowo-drobiowych, żółtą pastą curry i mlekiem kokosowym, własnym makaronem alkalicznym z dodatkiem tempury, kaczką smażoną w sosie hoisin, porem, marchewką, grzybami mun, trawą cytrynową, jajkiem, pak choi, edamame i prażonym czarnym sezamem

Cena: 27 zł (680 ml)
Zamówienia: www.sushizone.pl, 605 916 706
Obszar dostawy: Pabianice, Łódź i obrzeża
Koszt dostawy:  Pabianice (powyżej 30 zł – bezpłatnie, poniżej 30 zł – 6 zł), obrzeża Pabianic (bezpłatna od 50 zł), Łódź (bezpłatna od 100 zł)

Szpulka (Manufaktura)

Shoyu ramen by Szpulka z bulionem z 4 mięs, pieczonym karkiem wieprzowym, makaronem, jajkiem, kapustą pak choi, kiełkami cebuli oraz sosem sriracha

Cena: 32 zł
Zamówienia: www.lodzdelivery.pl, 42 633 34 44
Obszar dostawy: cała Łódź i obrzeża
Koszt dostawy: 8-30 zł

Tabu Sushi (al. Piłsudskiego 14)

Wonton Tonkotsu Ramen z bulionem wieprzowym, 3 wieprzowymi pierożkami wonton, żeberkami wieprzowymi, makaronem alkalicznym, pędami bambusa, grzybami shiitake i mun, pak choi, porem, jajkiem marynowanym, imbirem, dymką, sosem ostrygowym, ciastkiem naruto i edamame

Cena: 39 zł (800 g)
Zamówienia: tabusushi.eu, 885 886 400, kontakt@tabusushi.eu, Messenger Facebook
Obszar dostawy: cała Łódź
Koszt dostawy: 10-15 zł

The Chef (ul. Piotrkowska 89)

Shoyuramen z bulionem wieprzowo-wołowym, tare na bazie sosu sojowego, pastrami, jajkiem tamago i warzywami

Cena: 29 zł (400 ml)
Zamówienia: www.thechef.pl, 605 635 123
Obszar dostawy: w promieniu 5 km od lokalu
Koszt dostawy: 5 zł, do 3 km darmowa przy zamówieniach powyżej 35 zł, do 5 km darmowa przy zamówieniach powyżej 89 zł

Umamitu by Papuvege (ul. Traugutta 9)

Vegan Tonkotsu Ramen z bulionem na bazie miso i tahini, bakłażanem chashu, wegańskim makaronem ramen, marynowanymi grzybami shiitake z sezamem, kukurydzą, różowym marynowanym imbirem, olejem Mayu z palonego czosnku, olejem ze smażonego sezamu i szczypiorkiem

Cena: 35 zł (500 ml bulionu + dodatki)
Zamówienia: www.papuvege.pl, 574 021 180
Obszar dostawy: w promieniu 8 km od lokalu
Koszt dostawy: 5-10 zł, darmowa dostawa powyżej 100 lub 150 zł
Minimalne zamówienie: 45zł

Yellow Bistro (al. Kościuszki 80/82)

Ramen z orzechów nerkowca, japońskich glonów, grzybów i cytrusów z czarnym makaronem własnej roboty i tofu w autorskiej marynacie

Cena: 29 zł  
Zamówienia: 882 491 199, Messenger
Obszar dostawy: cała Łódź
Koszt dostawy: Centrum za darmo, reszta miasta – 5 zł

Zielona (Manufaktura)

Tantanmen Vegan Ramen z wegańskim bulionem dashi z glonami kombu, grzybami shitake, trawą cytrynową i anyżem, tare z miso, pasty sezamowej, oleju z chilli, imbiru i mirynu oraz kruszonym tofu, makaronem, smażonymi grzybami shitake, kapustą pak choi, dymką, kiełkami fasoli mung, glonami nori i sezamem

Cena: 28zł (450 ml)
Zamówienia: 42 6321696 (odbiór własny), pyszne.pl i głodny.pl (dostawa)
Obszar dostawy: 3 km (pyszne.pl), 8 km (głodny.pl)

Zielony Chrzan (ul. Żwirki 8)

Yakiniku BBQ Paitan Ramen z drobiowym bulionie na mięsie i kościach, shio tare z wielu rodzajów soli, długo peklowanym, marynowanym w oryginalnej mieszance japońskich przypraw i wolno pieczonym karkiem wołowym, maślaną kolbą kukurydzy, marynowanym jajkiem ajitsuke, naruto, chipsami z czosnku, marynowanymi shimeji i pikantnym olejem rayu.

Cena: 32zł (600 ml bulionu + dodatki)
Zamówienia: http://zielonychrzan.pl/, 533 992 222
Obszar dostawy: cała Łódź
Koszt dostawy: 8-15 zł, darmowa dostawa powyżej 100 zł
Minimalne zamówienie: 60 zł

Zjadliwości (ul. Piotrkowska 102A)

Spicy Pumpkin Miso Ramen z bulionem z trawą cytrynową, imbirem i kaffirem, alkalicznym makaronem pełnoziarnistym, pastą miso, suszonymi pomidorami, dynią Hokkaido, pieczoną dynią Thai Rai Kaw Tok, kiszoną dynią Lunga di Napoli, olejem korzennym, pestkami dyni pieczonymi z mango i chili, glonami nori, miętą i nitkami chili

Cena: 34 zł
Zamówienia: 795 247 027
Obszar dostawy: w promieniu 4 km od lokalu
Koszt dostawy: 5 zł

Zobacz również:

Majówka w Ogrodzie Botanicznym 2024 - 26 maja (niedziela) godz. 11.00-18.00

Mateusz Raczyński

Ogród Botaniczny w Łodzi oraz Zielona Łódź serdecznie zapraszają na imprezę plenerową pn. "Majówka w… więcej

WYSTAWA FIOŁKÓW AFRYKAŃSKICH w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Ogród Botaniczny w Łodzi, w dniach 25-26 maja 2024 r., serdecznie zaprasza na „Wystawę fiołków… więcej

Ogród bez tajemnic - Przyrodnicze spacery po Ogrodzie Botanicznym "Kwitnący maj"

Ogród bez tajemnic - Przyrodnicze spacery po Ogrodzie Botanicznym "Kwitnący maj"

Mateusz Raczyński

Serdecznie zapraszamy w dniu 12 maja 2024 r. (niedziela) o godz. 11:00 do Ogrodu Botanicznego na… więcej

Senioralia 2024 w Ogrodzie Botanicznym

Senioralia 2024 w Ogrodzie Botanicznym

Mateusz Raczyński

Ruszają zapisy na wycieczki z przewodnikiem po najpiękniejszych zakątkach Ogrodu Botanicznego w… więcej

Warsztaty „Formowanie drzew w sztuce Bonsai” w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Palmiarnia Ogrodu Botanicznego wraz z Polską Asocjacją Bonsai zaprasza na kolejne warsztaty… więcej

Fb Ogrodu
Fb Palmiarni