Jak przygotować wegańską Wigilię? To prostsze niż myślisz!

Wśród Twoich gości na kolacji wigilijnej jest weganin, wegetarianin lub alergik? A może sam na co dzień jesz wegańsko? Przekonaj się, że świąteczne potrawy bez składników odzwierzęcych mogą być równie smaczne, jak te przygotowane w klasyczny sposób. Do tego z pewnością przypadną do gustu również mięsożercom. Sprawdź, jak łatwo przygotować wegańską Wigilię!

fot. ŁÓDŹ.PL
Wegańska Wigilia? To proste!

Najprostszy sposób, aby przygotować wegańskie przystawki, to zamiana produktów mięsnych na ich substytuty. Warto wtedy sięgnąć po wege wędliny, sery na bazie roślin, pasty i pasztety z fasoli lub soczewicy, które dostępne są w większości sklepów i supermarketów. 

Jeśli jednak lubimy gotować i przygotowywać tradycyjne potrawy samemu, to w kilku daniach wystarczy zamienić jeden lub dwa składniki, aby stworzyć ich roślinną wersję:

  • sałatka jarzynowa będzie smakować równie dobrze bez jajka oraz z wegańskim majonezem (dostępnym nawet w małych sklepach)
  • ciasto na pierogi lub uszka warto zagnieść bez jajka, dzięki czemu po ugotowaniu będzie delikatne i miękkie
  • w przekąskach ze śledziami warto zastąpić je grillowanymi boczniakami, które szczególnie teksturą przypominają rybę
  • dobrą alternatywą dla mięsa w bigosie będzie podsmażone wędzone lub marynowane tofu (rodzaj sera na bazie soi)

A co z karpiem, jednym z 12 wigilijnych dań?

Jest na niego sposób. To seleryba, czyli wegańskie kotlety przyrządzone z selera i alg nori. Z powodzeniem zastąpią smażonego karpia lub filety w „rybie po grecku”.

Składniki:

  • 2 duże selery (ok 1 kg)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 arkusze nori
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Panierka:

  • 5 arkuszy nori
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ok. 150 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • bułka tarta

1. Obrane i pokrojone plastry selera grubości ok. 1,5 cm gotuj 15-20 min w dwóch litrach wody ze wszystkimi składnikami z pierwszej części przepisu. 

2. Wyjmij go z wody i całkowicie ostudź (powinien być miękki, ale sprężysty).

3. Siemię lniane wymieszaj z wodą, solą i pieprzem. 

4. Arkusze nori pokrój na ok. trzy równe części. Każdy kawałek selera owiń jednym paskiem alg nori, a następnie zanurz go w masie z siemienia lnianego i obtocz w bułce tartej, jak tradycyjne kotlety. 

5. Każdy taki kawałek smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż kotlety się zarumienią.

6. Podawaj jako dodatek do dania głównego lub w innych potrawach zastępując rybę.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz również:

Warsztaty ogrodnicze "Wszystko o hortensjach" w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi

Mateusz Raczyński

Serdecznie zapraszamy w dniu 25 kwietnia (czwartek) o godz. 17:00 na drugie w tym roku warsztaty… więcej

Wystawa „Ptaki egzotyczne” w Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

W dniach 4-5 maja 2024 r. (sobota i niedziela) w godzinach od 10.00 do 18.00 Ogród Botaniczny w… więcej

Warsztaty dendrologiczne "Lilaki pospolite i mniej znane" w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi

Mateusz Raczyński

Serdecznie zapraszamy w dniu 20 kwietnia 2024 r. (sobota) o godz. 13:00 na warsztaty dendrologiczne… więcej

Warsztaty „Formowanie drzew w sztuce Bonsai” w Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Palmiarnia Ogrodu Botanicznego wraz z Polską Asocjacją Bonsai zaprasza na kolejne warsztaty… więcej

„MUZYKA LASU” Wystawa fotografii Michała Lewandowskiego w Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Ogród Botaniczny w Łodzi serdecznie zaprasza w dniach od 16 kwietnia do 19 maja 2024 r. na Wystawę… więcej

Fb Ogrodu
Fb Palmiarni