Nadmiar cukru w diecie szkodzi. Odkryj jego zdrowsze zamienniki!

„Gdy widzę słodycze, to kwiczę” – tak o słodkościach śpiewa zespół Golec uOrkiestra i bez wątpienia coś w tym jest. Cukierki, ciasteczka i ciasta to wspaniały dodatek do kawy lub popołudniowej herbatki, jednak należy pamiętać, że nadmiar cukru w diecie ma negatywny wpływ na zdrowie. Podpowiadamy, czym go zastąpić.

fot. EnvatoElements
Który słodzik wybrać, aby cieszyć się zdrowiem?
2 zdjęcia
fot. EnvatoElements
fot. EnvatoElements
ZOBACZ
ZDJĘCIA (2)

Puste kalorie

Wartość odżywcza cukru jest znikoma, dlatego idealnie pasuje do niego określenie „puste kalorie”. Nie dostarcza on organizmowi niczego poza energią, a dodatkowo uzależnia! Warto wiedzieć, że cukier to nie tylko słodycze. Kryje się on w wielu codziennie spożywanych przez nas produktach, takich jak napoje, płatki śniadaniowe, serki, sosy czy jogurty. Naukowcy alarmują, że nadmiar cukru jest zabójczy, szczególnie dla osób starszych. Prowadzi do otyłości, problemów z uzębieniem, jest także istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i trzustki. Ponadto zwiększa możliwość zachorowania na cukrzycę oraz depresję. Częste spożywanie cukru sprzyja również rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Nie każdy wie, że przyspiesza też proces starzenia się komórek, a przez to pojawianie się zmarszczek.

Zdrowsze alternatywy

Na szczęście nie musimy rezygnować z ulubionych słodkich potraw – wystarczy tylko zastąpić cukier słodzikiem. Nie każdy słodzik jest jednak zdrowy. Te dobre pochodzą prosto z natury. Do wyboru mamy kilka substancji, które z powodzeniem zastąpią szkodliwy cukier.

Stewia to roślina pochodząca z Południowej Ameryki. Zawiera 0 kcal i jest 300 razy słodsza od cukru. Co więcej, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwbakteryjnie. Stewia posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Produkty z niskim indeksem glikemicznym są dobrze tolerowane przez organizm i sprzyjają osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.

Ksylitol to inaczej cukier brzozowy. W 100 g zawiera ok. 240 kcal. Posiada zerowy indeks glikemiczny i działa bakteriobójczo, dzięki czemu zapobiega powstawaniu próchnicy.

Erytrol cechuje się słodkością na poziomie 65% w stosunku do cukru, dlatego warto dodawać go nieco więcej do wypieków. Zawiera ok. 30 kcal w 100 g, a jego indeks glikemiczny równa się zeru.

Wnioski nasuwają się same – mając na uwadze zdrowie swoje i naszych bliskich, warto sięgnąć po zdrowe zamienniki. Zainteresować się nimi powinny szczególnie osoby starsze, borykające się z nadwagą, a także te, które chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Słodziki to także bardzo dobra propozycja dla cukrzyków.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz również:

Majówka w Ogrodzie Botanicznym 2024 - 26 maja (niedziela) godz. 11.00-18.00

Mateusz Raczyński

Ogród Botaniczny w Łodzi oraz Zielona Łódź serdecznie zapraszają na imprezę plenerową pn. "Majówka w… więcej

WYSTAWA FIOŁKÓW AFRYKAŃSKICH w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Ogród Botaniczny w Łodzi, w dniach 25-26 maja 2024 r., serdecznie zaprasza na „Wystawę fiołków… więcej

Ogród bez tajemnic - Przyrodnicze spacery po Ogrodzie Botanicznym "Kwitnący maj"

Ogród bez tajemnic - Przyrodnicze spacery po Ogrodzie Botanicznym "Kwitnący maj"

Mateusz Raczyński

Serdecznie zapraszamy w dniu 12 maja 2024 r. (niedziela) o godz. 11:00 do Ogrodu Botanicznego na… więcej

Senioralia 2024 w Ogrodzie Botanicznym

Senioralia 2024 w Ogrodzie Botanicznym

Mateusz Raczyński

Ruszają zapisy na wycieczki z przewodnikiem po najpiękniejszych zakątkach Ogrodu Botanicznego w… więcej

Warsztaty „Formowanie drzew w sztuce Bonsai” w Palmiarni Ogrodu Botanicznego

Aleksandra Nowacka / Palmiarnia

Palmiarnia Ogrodu Botanicznego wraz z Polską Asocjacją Bonsai zaprasza na kolejne warsztaty… więcej

Fb Ogrodu
Fb Palmiarni